LA CAPÇALERA DE L'ONYAR

els orígens del riu més gironí

 

La imatge del riu Onyar creuant pel mig de Girona és una de les més conegudes i típiques d'aquesta ciutat. Menys conegut és el fet que aquest riu neix de la unió de diversos torrents que drenen els estreps orientals de les Guilleries i els relleus situats a migjorn del municipi de Bescanó. L'itinerari que us proposem permet passejar pels relleus de la capçalera de l'Onyar, contemplar la imatge d'aquest riu quan encara les seves aigües circulen ràpides i transparents entre les pedres i boscos.

PRINCIPALS TEMES D'INTERÈS: Influència del clima en la vegetació: la inversió tèrmica de la plana. Boscos mediterranis, rouredes i boscos de ribera. L’aprofitament tradicional de l’aigua (rescloses i basses). Lectura del  paisatge. Boscos i plantacions. Jocs amb plantes (primavera). Els profits del bosc. Els animals del riu. Rastres animals (petjades, nius, cant d'ocells,...)

 

LOCALITZACIÓ

Per passejar per la capçalera de l'Onyar, cal agafar la carretera que va des de Sant Dalmai a Brunyola i entrar per algun dels diversos camins que ens permetrà acostar-nos al riu. A partir d'aquí, una bona guia (o un bon guia) per no perdre's enmig de la gran quantitat de caminois que hi ha a la zona.

 

 

MAPA TOPOGRÀFIC - CAMÍ

Només es caminen uns 3 quilòmetres molt planers. En època de calor, es pot fer una remullada a les aigües de l'Onyar. La ruta marcada és orientativa. Es poden fer moltes combinacions per allargar o escurçar el recorregut. El punt de trobada per a les sortides guiades és en el quilòmetre 10,8 de la carretera GI-533 (de Girona a Santa Coloma) a l'inici de la carretera que ens porta a Brunyola des de Sant Dalmai.

 

 

FOTO AÈRIA